Fotoshoot in een Airbnb


Een closeup uit 1 van de beelden

Intro:
Onlangs zijn Minoek en ik wezen shooten in een airbnb in Duitsland. Het was een shoot vol met nieuwigheden. Zo heb ik daar mijn eerste ervaring opgedaan met contineu licht van Aputure in de vorm van de Amaran T4c LED tubes. Ook zijn we er voor het eerst elektrisch heen gereden.

Mijn blogs gaan normaliter vooral over belevenissen en alles om een shoot heen, en eigenlijk bijna niet over het technische. Gewoonweg omdat ik die info vaak het minst interessant vind om te delen. Fotografie is als autorijden, 90% kijken en bezig zijn, problemen oplossen, en 10% knopjes drukken.
Het is als rijden door een prachtig berglandschap, waarbij je alleen verteld hoe diep je het gas indrukt, en op welk moment je van versnelling wisseld. Lekker belangrijk. Daarom vind ik camerainstellingen bij een foto vermelden doorgaans slap gezever. Dit omdat die info alleen betrekking heeft op de heersende omstandigheden van het moment waarop het beeld gemaakt werd. Kortom, reproduceerbaarheid is 0, waardeloze info. Die doorgaans nog waardelozer word door het manipuleren van licht.
Deze blog is een uitzondering op de regel, omdat er nu verschillen te delen zijn binnen dezelfde lichtsituatie die iets vertellen over de LED tubes die ik heb mogen testen.

We zijn nu (hopelijk) in het post lockdown tijdperk. Minoek en ik dachten, laten we langzaam ook weer eens oppakken wat we daarvoor ook deden. Namelijk het zoeken van leuke hotels of airbnb’s waar we mogen fotograferen.
Nederland is wat betreft dit soort locaties erg dun gezaaid, voor de leukere locaties kijken wij vooral naar het buitenland. Zo veranderd shooten op een dergelijke plek tegelijkertijd een soort minivakantie voor ons.

Wat betreft de styling, Minoek is dol op mooie lingerie, en besteld vanalles in het buitenland wat ze mooi vind. We vonden de shootlocatie dan ook een ideale plek om de nieuwste items van haar verzameling eens te gebruiken voor een shoot.
De lingerie in de foto's komt van Ermolaeva underwear uit Oekraine en Hunkemoller

Airbnb:
Minoek heeft zichzelf weer overtroffen toen ze deze locatie vond. Plus, we konden er op korte termijn ook nog een weekend boeken.

Snel kregen we antwoord van de eigenaar. Daarbij kregen we ook meteen de huisregels mee. Daarin stond dat fotografie daar verboden is. Tenzij er expliciet toestemming voor gegeven zou worden.
Na een aantal mailwisselingen, waarin we aangaven wat we wilden maken, en overleggen van portfolio, kregen we toch toestemming om daar binnen bepaalde kaders te mogen fotograferen. Omdat de eigenaar er duidelijk niet relaxed mee is, ga ik de locatie verder ook niet benoemen / promoten.

Sowiezo denk ik een trend waar te nemen in dat dit soort locaties steeds moeilijker worden wat betreft fotografie. En denk dat dit komt door een kleine groep die het komt verpesten door het maken van pornografische / onlyfans opnames. Wat zo een verhuurder natuurlijk absoluut niet als reclame ziet. Zou jij in zo een bed willen slapen als je echt weet wat er gebeurt is?

Maar eey, zie het onderstaande, is dit geen prachtige locatie met veel opties of niet?


overview van de locatie de voorkant van de studio
de keuken het bed


Lampen van Aputure:
Deze shoot had ik voor mijn doen een keer wat nieuws bij. Ik mocht van Aputure hun nieuwe Amaran T4c LED tubes een keer uitproberen om te kijken wat ik ervan vind. Nu kan ik een aantal productfoto’s plaatsen. Echter kan ik nooit op tegen de eigen website van de leverancier.


Naar de website van Aputure

Wat me verbaasde is de hoeveelheid licht die er uit komt. Bij dit soort lampen denk ik al heel snel aan videopnames.
Filmopnames vinden veelal plaats bij veel minder licht dan waar ik in de fotografie mee werk. Kortom, de hoge output was een aangename verrassing.
Daarbij kun je de LED tubes in alle kleuren van de regenboog instellen, plus, hoe verzadigd je de kleur wil hebben. Het licht komt ook echt heel egaal verdeeld uit de buis. Feitelijk is het een striplight, maar dan nog mooier verdeeld.

Waar ik veel toepassing in zie, is dat je die smalle lichtbronnen in een interieur erg makkelijk kan verstoppen. Je kan ze op diverse manieren aan een statief monteren, waardoor er eigenlijk voor iedere situatie een oplossing is. Ook kun je de buizen met hulpstukken tot een frame monteren. (waar je doorheen kan filmen / fotograferen ) In mijn geval had ik de lange variant van het product. Er bestaat ook nog een kortere versie (T2c).

Ik had er ook een accu bij. Deze kun je aan de buis klikken. Met dit accu systeem kun je waar dan ook de LED tubes inzetten. Of gewoonweg snoeren op je set elimineren. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat als je de lampen wilt gebruiken, je meer concurrentie hebt van het omgevingslicht dan bij flitsers.

De LED tubes komen compleet als een set, alles in slanke tas, tube, accu, lader, kabels. Dit maakt dat ze heel makkelijk zijn mee te nemen. Zelfs in een fiat 500e


light tubes aputure amaran t4c light tubes aputure amaran t4c

Boven de foto's gemaakt het de LED tubes, met hieronder de bijbehorende setups
Links 1/200 f1.4 iso 250 Rechts 1/160 f1.8 iso 400.

light tubes aputure amaran t4c light tubes aputure amaran t4c


De Technische discussie:
De linker foto wisten we op voorhand dat we die gingen maken. We zagen online de blauwe muur met gouden accenten door de lijsten. Dus ik dacht, blauwe muur, gouden accenten, blauw en geel licht gebruiken, beetje mengen met bestaand, blauwe styling. Het is complementair van elkaar. Stukje de achtergrond vervagen met een grote opening waardoor de isolatie op Minoek komt. Daar moet iets moois uitkomen! Wat betreft de andere beelden, deze hebben we ter plekke bedacht. Hoe ik het zou gaan maken, met de tubes, of met flitslicht, dat zou de locatie bepalen.

Met de shoot in Duitsland, en het mogen uitproberen van de LED tubes kwamen twee dingen ideaal samen. Althans, als de locatie voldeed aan de voorwaarde dat deze donker genoeg gemaakt kon worden zodat de LED tubes ook effect zouden hebben. Want het kunstlicht moet over het aanwezige licht heen kunnen. Op voorhand wist ik dit natuurlijk niet
Dit geluk hadden we deels. De locatie was niet echt genoeg te verduisteren vanwege teveel ramen. De gordijnen lieten alsnog teveel licht door. Moeder natuur hielp ons een handje in de vorm van een flinke regenbui waardoor het buiten donker werd. (linker foto) Om de rechter foto te maken, heb ik gewacht tot de avond, zodat er minder aanwezig licht zou binnen vallen.

Zoals jullie zien staan in het linker beeld de lichtbronnen redelijk dichtbij het model tov wat ik normaal bij flitsers zou doen. Dit maakt dat alles net een wat hoger contrast krijgt dan normaal (denk aan de iverse square law). Maar alom, het werkte. In dat beeld heeft het aanwezige licht ook nog een rol.

In het rechter beeld, was beduidend minder omgevingslicht aanwezig. Dit maakte dat ik meer speelruimte had om de lichtbronnen wat verder weg te plaatsen, en ze toch nog effect hadden. Dit is ook terug te zien in de waarden. Omgevingslicht heeft in dit beeld veel minder een rol dan in het andere beeld.

Beide setups hebben een kleurverschil van geel naar blauw. Dit is een kleurencombi die ik de laatste tijd vaak gebruik sinds we "the Crown" hebben gekeken. In die serie zie je ook vaak het hele warme gele licht tov het koude licht van buiten (soms tijdens het blauwe uur) dat de ruimte vult. Dit aspect vond ik zo mooi dat ik het nu ook in mijn fotografie gebruik. Met deze zeer fijn instelbare LED tubes werd dat nog makkelijker te realiseren dan met de flitsers. Plus, je kan veel meer kleuren aan. De tubes shiften per stap van 1 door het RGB spectrum.

Een groot verschil tov werken met flitsers is dat je zonder gedoe op de maximale opening van je lens kan gaan zitten. Wat deels ook een gewenst bijeffect heeft dat je sluitertijd meteen omhoog gaat.
Ook ben je niet meer begrenst door de herlaadtijd van je flitser. Je kunt met gemak alle poses en blikken pakken naar hartelust. Dit heeft ols ongunstig bijeffect dat je sneller, en meer schiet. Hierdoor zit je achteraf weer meer uit te zoeken.

En last, but not least, dit is echt wat je ziet, is wat je krijgt. Oftewel de WYSIWYG factor naar 100%. Je ziet het meteen met je oog, door je zoeker en op het scherm van je camera dat alles gelijk is. Flitsers hebben natuurlijk instellichten. Echter, in mijn geval, ik zet mijn flitsers zo ver weg dat die instellichten eigenlijk geen effect meer hebben om een beoordeling te kunnen maken. Op dit vlak wint contineulicht echt.

Iets waar ik minder een fan van ben, is dat ik omhoog moet met mijn ISO's voor deze opnames. Waar ik normaliter nooit van de L stand af kom, om het meeste uit m'n bestand te halen, was dit voor nu een heel ander verhaal. Met alleen ISO L kon je er niet. Tegelijk is dit ook gewoon het gezeur van iemand die al TE lang mee gaat in de fotografie. De huidige tijden en techniek bieden ons juist de vrijheid om ook zonder een puinbak te krijgen met hogere ISO's te schieten

Alom, na dit korte avontuur met de LED tubes is wel meteen mijn conclusie dat ik ze wil hebben. Zie er nog veel meer toepassingen in die ik kan implementeren in mijn fotografie. Ook zie ik ze als zeer geschikt voor studiofotografie. In een studio zijn afstanden kleiner. En zeker in een compacte studio, zijn ze veel flexibeler inzetbaar.

Wanneer je veel beelden maakt, kan het soms ook nog eens zo zijn dat je lief een hele andere visie op het beeld heeft. In dit geval heb ik voor haar nog een andere foto bewerkt. Happy wife, happy life!
Waar ik eerst kijk naar compositie, licht, daar een selectie van maak en dan pas kijk waar m'n model er het beste op staat, werkt dat bij modellen precies andersom. Die kiezen soms technisch het grootste drama uit, omdat ze zichzelf daar het mooist op vinden staan.
De foto op het bed was wat betreft compositie een lastig beeld. Het bed stond namelijk niet recht, maar schuin in de kamer. Dit resulteerd in een moeilijk lijnenspel.


Hensel porty set

Flitsers:
Uiteraard had ik ook nog mijn flitsers bij. En maar goed ook. Want de zon werd die zag zo enthousiast, en scheen zo fel naar binnen dat de play time met de LED tubes over was toen het stopte met regenen. De Tubes konden niet opboxen tegen het aanwezige licht, al gebruikte we alle mogelijkheden tot verduisteren die daar aanwezig waren
Nu werd het tijd om de zware jongens voor de dag te halen. Grote verschil is de lichtoutput. Waar ik met de LED tubes geen verschil meer kon maken, kon ik met de flitsers met gemak een hele kamer verlichten, en het een stukje donkerder laten lijken ook.
In de onderstaande opname heb ik de kamer opnieuw vorm gegeven met behulp van licht. Kijk even goed naar de situatiefoto's, en het onderstaande beeld. Het verschil is erg groot.
Daarbij had ik ook nog genoeg power over om het licht een kleur te geven mbv een gelfilter. Dit maal ben ik gegaan voor een kleur die ook van nature had kunnen voorkomen in die ruimte.

Voor de onderstaande opname heb ik 2 flitsers gebruikt, 1 Hensel porty op vol vermogen 1200WS om de ruimte een accent te geven. (zoals ik aangaf, gelfilters vreten veel licht weg) En nog een 2de Hensel porty op het aller laagste vermogen 32,5WS met een striplight om minoek vorm te geven.

Aan wat voor waarden moet je dan denken, nog steeds laag, 1/160 f1.8 iso L. maar dit is meer dan genoeg om de onderstaande sfeer te maken in die situatie. (lees geen ND filters oid gebruikt)


foto gemaakt met flitslicht

Laten we het nu eens omkeren, en laten zien wat er zou gebeuren zonder flitsers.
En ik met daglicht dezelfde opname had willen maken... uhm, ongeveer, een beetje, want het is niet mogelijk.

Dan krijg dus het drama wat hieronder staat. Sommige mensen zullen dit ongetwijfeld heel erg mooi vinden, en nog mooier dan het flitsbeeld, want het is zo puur en bla bla bla, lijkt niet bewerkt bla bla bla. Maak het zwart wit bla bla bla. Maar eey, je bent hier op mijn website. Ik noem dit een 13 in een dozijn beeld. Als ik met dit thuis zou komen zou ik heel erg teleurgesteld wezen in mezelf.

Echter is DIT het verschil wat flitsers kunnen veranderen aan je shoot. Uiteraard is de onderstaande opname gecompenseert in waarde om een dergelijk beeld te kunnen schieten, namelijk 1/125 f1.8 iso 250
Hiermee wil ik een keer laten zien waarom ik zo verzot ben op licht kunnen sturen, of anders gezegd, iets maken dat er niet is.
Dit is waar mijn workshop flitslicht op locatie over gaat


Een beeld zonder flitslicht

Dan komen we hieronder bij het laatste beeld aan wat ik wil laten zien van deze shoot
Wat ik enorm miste die dag was mijn hazer. Deze heeft altijd een mooie waas in de beelden, brengt meer isolatie, en verbind licht met elkaar.
Echter... rookmelders houden niet van dat soort speelgoed. Deze waren ook niet te deactiveren, en hingen bovendien veel te hoog om manueel het zwijgen op te leggen met tape.

Toch wilde ik heel graag een beetje van dat zachte terug brengen in 1 van de beelden. Gelukkig zijn er meerdere manieren dan instagram filters om dit te laten gebeuren.
Voor wie goed oplet, ziet in de intereurfoto's een set glazen in de keuken staan. Deze heb ik met geen vinger aangeraakt, maar wel doorheen gefotografeerd.

De breking van het licht in het glas geeft toch leuke randjes in de foto. En geeft bijna te denken dat het een beetje een voyeuristisch shot is.

Uiteraard is dit ook een beeld gemaakt met behulp van flitslicht... Duhhh, anders zou het plat en vormloos zijn in zo een toverbalruimte waar het licht overal heen ketst, kijk maar naar de foto hierboven.
Door Minoek te verlichten met een colorgel die warmer is dan de temperatuur van het omgevingslicht maak je een verschil tussen warmte in de huid van Minoek tov de omgeving. Het lampje in beeld heeft effectief helemaal niets te maken met de belichting.
Van oudsher heb ik gewoon wat met de kleur blauw. Mijn dag is niet compleet zonder een blauwig beeld te hebben gemaakt

De instellingen mag je nu zelf gaan bedenken! hmmm, wel dezelfde dag, iets meer gebalanceerd met het licht dan de andere flitsopname, maar niet zo erg als dat dramabeeld hier boven, kleine scherptediepte, smalle beeldhoek...


foto gemaakt met flitslicht

Uiteindelijk zijn we van 1600 tot 2200 bezig geweest. Uiteraard wel met de nodige eet, drink, en knuffelpauzes.
We konden de auto deels opladen bij de airbnb, de volgende ochtend hebben we nog ontbeten, hebben de auto bijgeladen totdat deze weer genoeg range had om thuis te komen, en zijn naar huis gereden
Grote voordeel van shooten als een koppel is dat je dit soort dingen makkelijk samen kan doen, en dat het ook nog een soort minivakantie wordt.

Ook was het onze eerste trip naar het buitenland met Dinkie toy. De bijnaam van onze fiat 500e. Voor de shootdag maakte ik me nog een beetje zorgen. Elektrisch weg naar een vreemd land. Zou ik er spijt van krijgen dat we de dikke ruime Audi diesel station thuis lieten? Maar deze zorgen bleken volledig ongegrond te zijn. Alles wat we wilde meenemen, paste gewoon in dat compacte autotje. In Duitsland staan laadstations zelfs beter aangegeven dan in Nederland.

Resume, hebben wij weer een hoop lol gehad, en ons weer kunnen uitleven in het beeldproces. En tegelijk een heel mooi lichtproduct een keer kunnen testen op een prachtige locatie.
Meer foto's van deze shootdag volgen. Wie ons volgt op social media zal ze tzt voorbij zien gaan komen.


buiten, de auto staat al klaar om te vertrekken Het grootste laadstation dat ik ooit gezien heb


Terug naar de hoofdpagina